-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření3 hod
-
Porce12
-
Celkový čas3 hod 20 min
Gulášů známe několik druhů, může se připravovat z různého druhu masa nebo klidně i bez masa. Tento speciální kotlíkový guláš se hodí k přípravě v kotlíku, který zahříváme ohněm.
Kotlíkový guláš připravuji zásadně z hovězího masa, pokud však chcete použít např. vepřové, nic vám k tomu nebrání a můžete se řídit podle tohoto receptu. Ke kotlíkovému guláši se skvěle hodí čerstvý chléb. Do guláše přidávám 200 g staršího chleba, aby guláš spojil a nebyl místy vodnatý. Lze také použít 1-2 nastrouhané brambory, uvolněný škrob nahradí mouku nebo 2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve vodě. Do guláše je místo oleje vhodné použít vepřové sádlo.
Suroviny na kotlíkový guláš z hovězího masa
- 4 vrchovaté lžíce sádla
- 1 kg cibule
- 1,5 kg hovězího masa
- 2 lžičky soli
- 100 g rajského protlaku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 5 lžic gulášové papriky
- 2 bobkové listy
- 200 g staršího chleba
- 2 kápie
- 4 stroužky česneku
- 1-2 lžíce majoránky
- sůl & černý pepř
TIP: Do kotlíkového guláše můžete také přidat 1-2 kg brambor nakrájených na kostičky.
Postup přípravy pravého kotlíkového guláše
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Maso omyjte a nakrájejte na zhruba 2 cm kostky.
- V kotlíku si rozehřejte sádlo a k rozehřátému sádlu přidejte cibuli. Cibuli restujte pokud možno do zhnědnutí, určuje výslednou barvu i chuť guláše. Pokud by měla tendenci se připalovat, můžete trochu podlít vodou. Jakmile je cibule lehce hnědá, přidejte kostky masa a zprudka je opékejte. Maso bude pouštět šťávu, která se bude odpařovat, čím více šťávy se odpaří, tím více je potřeba guláš míchat. V této chvíli maso můžete osolit a přidat mletý černý pepř.
- K orestovanému masu přidejte rajský protlak a lehce ho prosmažte. Přidejte trochu vody k mírnému ochlazení kotlíku, aby paprika nezhořkla vlivem přesmažení. Poté přidejte bobkové listy, drcený kmín a mletou sladkou papriku. Doporučuji použít kvalitní gulášovou nebo maďarskou papriku, můžete přidat také trochu uzené papriky. Jakmile bude paprika v guláši, nechte ji rozpustit v tuku a jen chvilinku restujte, aby nezhořkla. Poté vše podlijte horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené a přidejte chleba nakrájený na kostičky. Na mírném ohni takto maso duste 2,5 hodiny.
- K měkkému masu přidejte pokrájené kápie na proužky, nasekaný česnek a duste dalších 30 minut.
- Nyní už guláš odkryjte a přišel čas ho dochutit, přidejte 2 lžíce majoránky, kterou promněte v prstech a guláš dochuťte solí a pepřem. Nechte pár minut prohřát a máte hotovo.
- Horký guláš podávejte s čerstvým chlebem, navrch guláše můžete přidat čerstvou cibuli.
Chutnal vám poctivý kotlíkový guláš? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Kotlíkový gulášek
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review